Survivalrun boven-Leeuwen
Survivalrun
Kidsrun
Inschrijven
Sponsors
Contact
Survivalrun Boven-Leeuwen Facebook
SurvivalrunBL Twitter

HISTORIE SURVIVALRUN

Ergens in ’95 is het idee om een Survivalrun te gaan organiseren op komen borrelen bij diverse mensen van Carnavalsvereniging de Roefelbus. Hoe of waar het idee vandaan kwam is uit de overlevering niet meer helemaal duidelijk, het meest waarschijnlijke is dat een krantenartikel iemand op dit prachtige idee heeft gebracht.

Men wilde naast de vaste Carnavals-activiteiten die al georganiseerd werden, op de één of andere wijze ook nog “iets anders” in het dorp op poten gaan zetten. Twee leden van de Raad van Elf zijn in de winter die volgde in Beltrum gaan kijken naar een Survivalrun. In Beltrum, gelegen in de Achterhoek, ligt de bakermat van de Nederlandse survivalsport en het is dan ook niet vreemd dat de twee heren helemaal enthousiast terugkeerden van hun reis. Prachtig een dergelijk evenement, maar er kwam iets meer bij kijken aan mankracht dan de Raad van Elf en hun vaste schare medewerkers in huis hadden. Besloten werd om contact te zoeken met s.v. D.S.Z. Diverse leden van de toenmalige activiteitencommissie van de voetbalvereniging waren eveneens enthousiast waarmee de SURVIVALRUN BOVEN-LEEUWEN een feit was.

Na beraad werd een kleine ploeg samengesteld die de eerste aflevering van dit nieuwe evenement op poten zou gaan zetten. Namens de Roefelbus werden drie mensen aangewezen en datzelfde gebeurde bij s.v. D.S.Z. Vanaf de eerste editie is van alles aan het parcours veranderd, echter start en finish zijn tot het jaar ’12 altijd gebleven op het Piet van Beemplein.

Het eerste jaar hadden de organisatoren ingezet op minimaal 100 deelnemers, echter toen het startschot klonk kwam men niet verder dan 86. Gelukkig hebben de heren en hun diverse opvolgers de moed niet opgegeven, waardoor het evenement nu is uitgegroeid naar een deelnemersveld van meer dan 300 personen.
De eerste run vond plaats op 14 juni ’96. De deelnemers moesten helemaal langs de Kaliwaal zo was de bedoeling, echter het hoge water (ook toen al) gooide roet in het eten waarop ter elfder ure het parcours nog moest worden aangepast. Inmiddels is in de loop der jaren het parcours regelmatig aangepast en zijn er steeds weer mooie gedeeltes in en rond het dorp gevonden waar de deelnemers hun hart kunnen ophalen aan allerlei natuurlijke en kunstmatige hindernissen.

Centraal in de vele verhalen, die over de Survivalrun verteld kunnen worden, staat het jaar 2000 toen vreselijk noodweer roet in het eten gooide. De meeste jeugdlopers hadden hun run al afgesloten toen het harder dan hard begon te waaien, een wind die aangroeide tot een flinke storm. In allerijl werden de deelnemers van het parcours gehaald evenals de vele vrijwilligers die langs de route stonden. Voornamelijk in het Groenewoud waar flinke takken van de bomen afbraken en rond het Piet van Beemplein was de situatie zeer onveilig. O.a. de biertent was al van zijn plaats gewaaid, voordat men in staat was deze een veilig heenkomen te bezorgen.

In 2005 is de organisatieploeg duchtig vernieuwd en op alle fronten is het estafette-stokje overgedragen. Deze nieuwe ploeg, die in de volgende jaren danig is uitgebreid, is ieder jaar vanaf januari actief in de weer om opnieuw een spectaculaire run te verzorgen. Zij organiseren de run samen met meer dan 100 vrijwilligers, die ieder jaar weer belangeloos hun medewerking verlenen.

Per jaar ziet de organisatie het aantal deelnemers en bezoekers aan het evenement groeien. Deze populariteit is mede te danken aan de sociale media. Als een van de eerste evenementen in de regio maakte de Survivalrun al vroeg gebruik van internet, facebook en twitter. Met name de jeugd heeft daardoor de run in de laatste jaren in grote getale omarmd.

Zestien jaar lang waren start en finish te vinden op het Piet van Beemplein. Na het overlijden van Piet van Beem, een grote fan van het eerste uur, is in goed overleg besloten om in 2012 te verhuizen naar het nieuw aangelegde park Groenewoud. Voor de organisatie betekende dit dat men een groot evenemententerrein ter beschikking kreeg, waar men een prachtige finishstraat neer kon zetten. De lopers vonden deze nieuwe finish helemaal het einde. Helaas zorgde de onophoudelijke neergutsende regen ervoor dat er maar een gering aantal toeschouwers begroet mocht worden langs de kant. Voor de lopers was de regen redelijk aangenaam, zeker omdat het de dagen voor het evenement tropisch warm was geweest in Nederland. Voor de vele vrijwilligers langs het parkoers was het dit keer ook een echte survivaldag. Onder moeders paraplu, onder grote zeilen, in regenpakken schuilde men om de dag nog enigszins droog door te brengen.  Het feit dat alle vrijwilligers tot het eind toe op hun positie bleven zegt iets over de geweldige impact die de Survivalrun heeft op de bevolking van Boven-Leeuwen.

De Survivalsport en dit evenement zitten nog steeds in de lift. In ’13 mocht de organisatie meer dan 600 deelnemers begroeten, een stevige verbetering sinds het allereerste deelnemersveld van 86 personen. Onder bijna ideale omstandigheden wist het grootste gedeelte van de deelnemers het parkoers te overmeesteren. Ter elfde ure had de organisatie nog een aantal wijzigingen in dit parkoers moeten aanbrengen, omdat het hoge water zowel buitendijks als binnendijks ervoor zorgde dat een aantal hindernissen niet of nauwelijks bereikt konden worden. Op deze manier was het voor de heren organisatoren ook Survivallen in optima forma geblazen.

In ’14 moesten de heren organisatoren voor het eerst in het bestaan van het evenement het bordje “uitverkocht” op de deur hangen. Het maximum van 650 deelnemers was reeds op de donderdag voorafgaand aan de run bereikt.

Dit was voor de organisatoren natuurlijk een geweldige stimulans om er in 2015 een prachtige jubileum-editie van te maken. In het jubileumjaar werd het organisatieteam uitgebreid, een nieuw logo en een gewijzigd parkoers gepresenteerd. Ondertussen is het evenement succesvoller dan ooit.

In ’16 was het evenement binnen 2 dagen na het openzetten van de inschrijving geheel uitverkocht. Niet alleen de survivalsport maar ook de Survivalrun Boven Leeuwen, een van de oudste nog bestaande runs van het land, beleven deze jaren een geweldige boost.  

 

 

Hoofdsponsors:

Hoofdsponsors:

Station 7
Clever Fit Beneden Leeuwen

In samenwerking met:

Actief Maas en Waal


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subsponsors:
Curis Keurslager Lemmers
Nico van Swam Schadenet Rivierenland IC Your Talant Compliance  
© 2007/2012 Survivalrun Boven-Leeuwen